
Древните гърци вярвали, че розовият храст е поникнал от морската пяна, в която се е родила богинята на красотата и любовта – Афродита. В древен Рим розата била свързвана с боговете Адонис и Венера, в Индия богинята "Великата майка" била известна като "Свещената роза", а в древен Китай червената роза била наричана "Цветето на богинята". В златните времена на Багдад, строителите на джамии смесвали розова вода и мускус в хоросана и когато обедните слънчеви лъчи нагрявали стените се излъчвал невероятен аромат. Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца и се къпела с розова вода. Нейните любовни завоевания били подпомагани от ароматни есенции. Тя съблазнила Марк Антоний като напоила платната на нейния кораб с розово масло и покрила стаята си с дебел килим от розови цветове. Древната традиция розови листенца да се разпръскват на брачното ложе и да се използват в сватбени церемонии съществува и до ден днешен.
Първите рози били донесени в Тракия от завръщащите се войници на Александър Македонски.Още по времето на Османската империя пътуващите европейски пътешественици пишат за маслодайната Българска роза. В закътаната долина между Стара планина и Средна гора тя намира условия за развитие, като влажността на въздуха и облачността ,обилните пролетни , валежи и слънцето благоприятстват нейното разпространение.
Розовата долина е едно от най-впечатляващите места в България, не само заради това, че е долина пълна с рози, но и заради красивите планини и реки около нея. Разположена между склоновете на Стара планина и Средна Гора, това е регионът със най-големи масиви от розови насаждения, които са отглеждани там повече от 3 века. Освен че са красиви, розите имат и други много по-значителни предназначения. Чисто масло, което се нарича розово масло, и се извлича от цветовете на розата. Всъщност България произвежда 70 – 85% от розовото масло в света, което я превръща в най-големия производител на планетата.
Магията се случва именно тук в централната част на България, където продукцията на розово масло за износ към международни парфюмерии е от изключителна важност за местната икономика. Най – голямата продукция на розово масло идва от източната част на розовата долина – град Казанлък, който е признат за града с най-големите розови градини в света. Градът организира и Фестивал на Розата, който се празнува ежегодно от 1933 година насам, и се състои в първата седмица на юни. Историята на тази съвременна цветна приказка ни отвежда към 14-ти век – времето, когато розата, растяща в околностите на Дамаск – Rosa Damascena, е пренесена у нас. В долината между Стара планина и Средна гора тя намира толкова благоприятни условия за развитие, че при продължителното й отглеждане у нас, се е променила значително – станала още по-кичеста и ароматна, с което заслужила новото си име – Казанлъшка маслодайна роза. А рожденното й място става известно като Долината на розите. Розоберът е едно от най-важните събития в Розовата долина на България, и е съпроводено с множество празненства. Розата се бере рано сутрин, когато по листата й има още капчици роса. Именно тези капчици съхраняват розовото масло и са ключът към високото качество на розовите продукти. Празникът на розата се провежда през първия уикенд на месец юни,това е и периодът, през който цъфти маслодайната казанлъшка роза.
Събитието привлича хиляди гости и чуждестранни туристи в града и е свързано с различни мероприятия – розобер, демонстрации на розоварене, международен фолклорен фестивал, празнично шествие и коронясване на Кралица Роза. Извличането на розово масло става чрез водна дестилация в специални инсталации, които се зареждат в пропорции: една част цвят и три-четири части вода. Когато водата в казана заври, под влияние на проникващата прегрята водна пара, розовото масло преминава през кондензатори, където дестилатът се втечнява. А открай време мярката е кило злато = кило розово масло. От 3 тона цвят се прави килограм от прочутото розово масло, като цената за килограм розово масло може да достигне 6 хил. eвро, а за добива на 1 капка розово масло са необходими 30 рози. Над 99 % от него се изнася за нуждите на луксозната парфюмерия и козметика. В единствения по рода си Музей на розата в град Казанлък се съхраняват над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. Пазят се оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството, инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. Днес, заради високото си качество, българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмери. Много световноизвестни парфюмерийни марки използват българското розово масло в ароматите си, именно поради уникалните си качества цената му често пъти през годините е достигала тази на златото. Много от най-популярните и любими парфюми също могат да се похвалят с българска роза в състава си: 5-th Avenue от Elizabeth Arden, Omnia Amethyste от Bvlgari, Noa Fleur от Cacharel, Just Pink от Cavalli, Chic от Carolina Herrera, City Glam от Emporio Armani, Allure Sensuelle от Chanel. Розовото масло присъства и в съдържанието на най-скъпият в света парфюм „Her Majesty First“ на Clive Christian – флакон от 500 мл струва 195 000 евро. Една капка от луксозната течност съдържа розова есенция, получена от дестилирането на 170 рози включително и българската казанлъшка роза . Поради това е необходима цяла година за производството на парфюма. Розовото масло е част от един от най-популярните парфюми на всички времена Chanel No5 - единственото, което Мерилин Монро обличала преди лягане. Днес шишенце от парфюма се продава на всеки 30 секунди.
Розовото масло въздейства върху човешкото тяло: като антидепресант, афродизиак, противовъзпалително и противовирусно, антисептично и стягащо средство и с още много други приложения. Чудесен аромат за медитация, креативност, концентрация, задоволство, щастие, радост и мир. Розовото ухание омайва сетивата и събужда сърдечната чакра, подсилва и позволява на енергията на любовта да се разпростре към един човек или към всички хора, когато сърцето е било затворено от мъка. Розовият цвят се използа за изготвянето на розов мед, конфитюр, ракия и ликьор.