Вино и дегустации
Виното е едно пътешествие за човека. Веднъж то го връща назад в миналото, разказвайки му своя път на създаване – от момента на раждането на лозята, бавният и спокоен процес на узряването им, грижата на хората, които ги отглеждат и берат. От друга страна виното ни отвежда и ни разкрива непознати места, понякога макар и съвсем близо до нас.
Още от дълбоката древност виното е била сакрална напитка, достъпна само за определен кръг от хора. И днес често чуваме твърдението, че виното поема от душевността на човека, който го е произвел. Виното не е просто консумация и наслада от нея, то идва с приятелите - стари и нови, и атмосферата на мястото, където е създадено. То „поглъща” емоцията на всички присъстващи, традициите, историята, природата и духа на мястото, където е произведено. Отварянето на бутилка вино събужда сетивата ни - допира с бутилката, звукът на корковата тапата, погледът към вече налятото вино в чашата , букета от аромати, послевкуса.....
На чаша вино ставаме приятели.То ни сближава .
Траките, известни като едни от най-добрите винари и лозари в Античността поставили началото на изкуството на правене на вино – за тях било не само свещена напитка, но и начин да бъдат по-близо до боговете. Един от най-почитаните от тях богове бил именно богът на виното, чието тракийско име е Загрей, римско – Бакхус, а елинско – Дионис. Смята се, че много от българските сортове като Гъмза, Мавруд и Мелнишка лоза вероятно прозхождат още от Тракийски времена. Пo време на управлението на хан Крум било наредено да бъдат изкоренени всички лозя и била забранена консумацията на вино. С приемането на Християнството през IX в. винарството продължава да се развива под грижите на монасите, които дори въвеждат нови стандарти за качеството му. С нашето вино са се опивали и войниците по време на Кръстоносните походи. Не може да пропуснем и фактите, свързани с известността на нашето Мелнишко вино, мехове от което са продавани в Европа от гръцки търговци, а още е жив споменът за ежегодните доставки по 500 литра от същото вино, поръчвано лично от сър Уинстън Чърчил. И стигаме до наши дни, когато пиенето на вино е здравословно и за това все повече се говори за него; става все по-модерно, престижно, и дори е начин на живот. Затова ние Ви каним на нашите винени турове и дегустации, за да се насладим заедно на превъзходните качества, вкус и аромат на българските червени и бели вина. Ще Ви покажем специфични български сортове грозде: като мавруд,гъмза,червен мискет,памид,широка мелнишка лоза.
Ще Ви заведем на дегустации в някой от най-добрите винарски изби ,където професионални дегустатори ще Ви разкажат за тайните на сомелиерството. Ще Ви покажат какво означават стандартите като : баланс, дължина, дълбочина, сложност, типичност за виното,а защо не и как да съхраняваме бутилката вино у дома ,в ресторанта или в избата, как да сервираме виното или как да го комбинираме с подходяща храна, или обратното как да комбинираме храната с подходящото вино.За всичко това ще се погрижим ние.