Вярвате или не, йогурта е една от най-големите гордости на България. Българският йогурт или кисело мляко е известен по целия свят с изключителния си вкус и добро качество. Кисел на вкус йогурт, това неоспоримо е най- добрият и най-здравословният продукт от всички мандрови такива, които се предлагат на потребителите днес. Вярва се, че киселото мляко съществува от повече от 4000 години. Днес, многовековната тайна на киселото мляко е разгадана. Неоспоримият му вкус и диетични качества са причината то да бъде известно по целия свят и да стане един от символите на България.
Една от теориите за неговото възникване се свързва с древните траките, а според друга се предполага се че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. Прекрасната природа, буйна растителност, тучни пасища и натежали от мляко стада. Поне това се смята за сигурно, че овцата е била главното домашно животно на траките. Още Херодот е написал, че „ овчето кисело мляко е дар от траките”.
A Чингиз хан (1206-1227) използвал киселото мляко за храна в армията и като средство за консервиране на месото. 
За първи път киселото мляко се споменава в писмен документ от VІІІ век.
Популяризирането на българското кисело мляко в останалите Европейски страни е станало след като е бил излекуван френския крал крал Франсоа І (1515 -1547), който е страдал от болест на стомаха. От Цариград е извикан еврейски лекар, който дошъл в Париж със стадо овце около 40 глави, от млякото на които подквасвал кисело мляко изключително за храна и лек на краля. За кратко време кралят бил напълно излекуван. В знак на благодарност френският крал разпространил информацията из Европа за храната, която успяла да го излекува.
В началото на XX век в най-известния за това време институт „Пастьор“ в Париж постъпил на работа големия руски биолог Иля Мечников . Той пръв поставя научна основа за хранителните, диетичните и лечебните свойства на киселото мляко и обръща вниманието на световната общественост към него. Той допуснал, че стареенето на човека е болест като всяка друга.. Според него, това се дължало на българското кисело мляко. Доказва, че единствената храна която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко. С това се обяснява обстоятелството, че в България има най- голям брой столетници и то в добро здраве. Събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България – четирима на 1000 души.
Но какво отличава България от другите държави, и каква е причината тази малка държава на Балканския полуостров да предлага най-вкусното кисело мляко в света? Причината се основава на една малка бактерия, често наричана Лактобациликос Булгарикус. Открита е от българския доктор Стамен Григоров през 1905 година, и е наречена по този начин в знак на признание към микробиолога. Лактобацилус булгарикус е кръстена на България — страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко. Интересно е, че в някои краища на България подквасването на прясното мляко е ставало още по начините използвани от древните траки. Домакините са оставяли подгрято мляко да вкисне, след което с така спонтанно вкиснатото мляко подквасват друго прясно подгрято мляко и т.н. докато се получи хубаво кисело мляко. В други места в подвареното прясно мляко натапят кисел хляб, разбъркват млякото добре и го оставят на топло да се закваси.
За получаването на Българското кисело мляко се използва пастьоризирано прясно краве, овче, биволско и козе мляко или смес от краве с овче или с биволско мляко в съотношение 1:1.
В зависимост от използваната суровина българското кисело мляко бива : краве, овче, биволско или смес:
- Кравето кисело мляко е с бял цвят с леко кремав оттенък и слабо зърнеста структура. Може да бъде пълномаслено – с масленост минимум 3,6 % и частично обезмаслено – с масленост 2 и повече %.
В село Студен извор, община Трън се намира укикалния по рода си Музей на киселото мляко. Открит през 2007 г. и разказва историята на един от най-популярните символи на България - киселото мляко. Гостите могат да научат повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества,както и да разгледат експозицията с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са „рукатка” - гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка, „бучката”, в която се е биело маслото .
Киселото мляко е важна част от кулинарията на всички балкански държави. Киселото мляко е съставка в рецептите за супи, салати, десерти, гарнитури и други. Известни в България напитки и ястия са айрян – напитка от кисело мляко, таратор – студена супа от кисело мляко и снежанка – млечна салата със зеленчуци.