Турове
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print
НАЧАЛО
НАЧАЛО ЗА НАС НОВИНИ ДОКУМЕНТИ БРОШУРА КОНТАКТИ
КОНТАКТИ Хотели Трансфери Круизи Самолетни билети Галерия НАЧАЛО НАЧАЛО

КОМБИНИРАНИ ТУРОВЕ

Тур 1 - Българска душа

Тур 2 - Природен рай

Тур 3 - Парченце история с дъх на роза

Тур 4 - Розово масло, Тракийско вино и натурално кисело мляко

Тур 5 - Земята на старите занаятчии

ТЕМАТИЧНИ ТУРОВЕ

В царството на българските вина - вариант 1

В царството на българските вина - вариант 2

Фестивал на розата

Голф тур

Наследството на ЮНЕСКО в България

Турове

Хотели

Трансфери

Круизи

Самолетни билети

Галерия

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print

История

География

Традиции

Паметници под закрилата на ЮНЕСКО

ЗА БЪЛГАРИЯ Видове туризъм

Лов/Риболов

Фолклор

Голф

СПА/Балнеология

Роза

Минерални извори

Вино

Кисело мляко

Културен туризъм

Винен туризъм


Чудесата на България ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ОФЕРТИ В БЪЛГАРИЯ ОФЕРТИ В ЧУЖБИНА

Лов и риболов


 Една от най-древните дейности на човека е ловът. В миналото  той е бил източник на храна, облекло и гаранция за развитието и оцеляването на човешкия род.  Ловът на дивеч от средство за осигуряване на изхранването и облеклото на семейството, се превръща в привилегия на богатите, спорт и хоби.. Сцените  на лов са пресъздадени в картини, скулптурни композиции, поеми, разкази, романи, театрални и филмови продукции.  Ловните трофеи украсяват интериора на жилищата ни, а притежанието на богати ловни сбирки е въпрос на чест за много природонаучни музеи по целия свят. Ловният туризъм в България има дълги традиции, които се регулират законово от 19 в. насам. Организираният ловен туризъм в България започва в началото на 60-те години в ловните площи на горските стопанства, където се  осигуряват чудесна атмосфера за бизнес срещи, семеен туризъм и конен туризъм, еко туризъм и фотосафари, както и посещения на природни и исторически забележителности в околността. Най-модерните и безобидни форми на лов са фотоловът и фотосафарито.

Ловната територия на България се състои от 500 кв.км. Общо 54 ловни пространства за международен ловен туризъм са създадени на територията на страната. У нас  се предлага лов в специални райони, лицензирани от правителството за  услуги на чуждестранни клиенти. Тези райони изобилствуват на различен дивеч и са разположени близо до столицата и близо до втория по големина град Пловдив. Разстоянието от София или от Пловдив до съответните ловни райони е приблизително 15 - 20 км. Обособени са следните райони:

 Ловен район "Ботевград" - на 50 км от София. Дивеч: муфлон, глиган, елен.

Ловен район "Студена" - на 30 км от София, в планината Витоша. Дивеч: сърна, глиган, елен, кълвач, яребица, фазан, пъдпъдък.

Ловен район "Ихтиман" - между Пловдив и София. Дивеч: глиган, елен. Освен това, можете да се наслаждавате на ловене на риба в язовир.

Ловен район "Витиня" - близо до столицата София. Дивеч : глиган, муфлон, сърна и други.


Според последните ловни таксации дивечовото богатство на България е представено от 18 975 благородни елени, 4 200 елени лопатари, 69 795 сърни, 1 799 диви кози, 46 400 диви свине над 930 мечки, 2386 глухара, зайци, яребици, фазани и 2 066 муфлона. Много добре се развиват и новите популации на благородни елени и муфлони, като едни от най-добрите екземпляри са отстреляни в нашата страна.

За целите на международния ловен туризъм е изградена широка мрежа от ловни домове, заслони, хижи, включваща около 110 ловни домове и хижи с над 1100 легла, обслужвани от висококвалифициран персонал и ловни водачи.

Всички ловни трофеи, добити на територията на Република България, се оценяват от държавни комисии назначени от горското ведомство по райони за оценка на ловни трофеи по формулите на CIC. Всички трофеи задължително се регистрират в Държавните горски стопанства, Държавните ловни стопанства и обектите по чл. 11, ал. 2 от Закона за лова и опазване на дивеча по място на добиването им.


Вероятно най-масово практикуваният спорт в цял свят е риболовът. Риболовът все още продължава да бъде основно занимание на отделни хора с цел прехрана и препитание, но за милиони  по света  той е спорт  и страстно хоби. Той е едно от най-добрите лекарства срещу  „ съвременният бич ” - стреса.  Носи невероятно много емоции и оставя незабравими спомени. Чист въздух, прекрасна природа, дружелюбни хора…


Рибното богатство на България също е голямо и разнообразно, като ежегодно се произвеждат и разселват около 500 000 рибки за зарибяване на водоемите и водните басейни за спортен риболов. Предлагат  се възможности за риболов на сладководни видове, като: шаран, пъстърва, сом, костур, бяла риба, клен, скобар и др. В Черно море обект на риболов са моруна, калкан, лаврак, лафер, минокоп-умбрина, морски кефал, платерина, илария и др.