Турове
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print
НАЧАЛО
НАЧАЛО ЗА НАС НОВИНИ ДОКУМЕНТИ БРОШУРА КОНТАКТИ
КОНТАКТИ Хотели Трансфери Круизи Самолетни билети Галерия НАЧАЛО НАЧАЛО

КОМБИНИРАНИ ТУРОВЕ

Тур 1 - Българска душа

Тур 2 - Природен рай

Тур 3 - Парченце история с дъх на роза

Тур 4 - Розово масло, Тракийско вино и натурално кисело мляко

Тур 5 - Земята на старите занаятчии

ТЕМАТИЧНИ ТУРОВЕ

В царството на българските вина - вариант 1

В царството на българските вина - вариант 2

Фестивал на розата

Голф тур

Наследството на ЮНЕСКО в България

Турове

Хотели

Трансфери

Круизи

Самолетни билети

Галерия

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print

История

География

Традиции

Паметници под закрилата на ЮНЕСКО

ЗА БЪЛГАРИЯ Видове туризъм

Лов/Риболов

Фолклор

Голф

СПА/Балнеология

Роза

Минерални извори

Вино

Кисело мляко

Културен туризъм

Винен туризъм


Чудесата на България ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ОФЕРТИ В БЪЛГАРИЯ ОФЕРТИ В ЧУЖБИНА

НАСЛЕДСТВОТО НА ЮНЕСКО В БЪЛГАРИЯ

Световното наследство на ЮНЕСКО разполага с 936 забележителности, които са разположени в 153 държави. Основната цел е да популяризира и защити места или обекти, които се явяват единствени по рода си.


Паметници на Юнеско

Ден 1 - Пристигане в София – посрещане на летище София, трансфер и настаняване в 5-звезден хотел.

София е столицата на България и най-големият град. Праисторическите селища, намерени тук, датират от преди 7ми век пр.н.е., когато траките изградили своето селище около един горещ минерален извор, който съществува и до днес. София е имала няколко имена през различните исторически периоди.Най- древното ѝ име – Сердика, произлиза от местно Келтско племе, което е населявало региона през 1ви век пр.н.е. По-късно градът се превръща в римско селище, попадащо на територията на Римската империя. През Средновековието, градът е бил главен търговски център за Българската държава. През 1879 град София е обявен за столица на България след освобождението от турско робство.

Боянската църква -  е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Най-известната забележителност  на второто Българско царство и тогавашната епоха на подем, книжовност, висока средновековна култура предвещаваща появата на Ренесанса в Европа. Значението на Боянската църква като паметник на културата се дължи преди всичко на изключителните стенописи,  които заемат едно от първите места в средновековната живопис на Европа през ХІІІ в. Името на художника не е известно – наричан е просто Боянския   майстор.Изписани  са образите на Христос, на традиционните библейски и евангелски сцени, фигури на светци, портрети на севастократорската и царската двойки в цял ръст, портретите на Калоян и жена му Десислава, облечени в тържествени облекла, Цар Константин и царица Ирина с корони и златовезани дрехи.Следва разходка в централната градска част и разглеждане на:

• Паметник „Св. София“

• Президентството на Република България

• Храм – паметник „Св. Александър Невски“

• Църква „Св. София“

• Народно Събрание

• Руска Църква „Св. Николай“


На вечеря ще можете да се насладите на традиционна фолклорна музика и танци, както и да опитате типичната българска кухня.Нощувка в София.


Ден  2- София - Копривщица - Казанлъшка гробница (ЮНЕСКО) - Музея на розата.


След закуска се отправяме към града-музей Копривщица- едно прекрасно китно  градче сгушено в прегръдката на Средна гора, заобиколено от вековни борове, нашарено от поточета и реки ,място където ще  изпитате  удивление от силата на запазения старовремски и истински Български дух. Разходка из калдъръмените улички и разглеждане на красивите  Възрожденските къщи-музей.

Трансфер за град Казанлък - наричан  Градът на розите. Съхранена е много-вековната традиция за бране на рози и производство на световно известното съкровище – чистото розово масло.

Посещение на Казанлъшката гробница,  включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1979г. под  № 44. Тя е рядко свидетелство за строителното майсторство на траките и за живописното изкуство през елинистическата епоха. Това е и  най-старата и единствена със запазени живописи в Европа.Построена в края на IV в. преди Христа и е била предназначена за знатен тракиец, приближен на одриския цар Севт. Стенописите изобразяват уникална сцена на героизирания покойник и съпругата му, седнали на погребално угощение, придружени от слуги, свирачи, телохранители, кочияши. Изображенията са важен източник за проучване на живота, бита, облеклото, въоръжението и външния вид на траките.

Посещение на  Музея на Розата, който е единствен по рода си посветен на маслодайното растение роза. Показани са инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло, направени са  възстановки на склад за розово масло.

Вечерта ще прекараме  в  атракционното заведение „Българан“- тук ще усетите  истинската същност на българина,  уникалните български традиии в  невероятната атмосфера, която се създава с помощта на оркестъра, вкусът на истинско чеверме, фолклорната програма, нестинарските танци, кукерското шоу, демонстрацията на древнотракийските бойни изкуства.

Нощувка в Казанлък.


Ден 3   Казанлък - прохода Шипка - етнографски музей на открито Етъра - Велико Търново  

След закуска се отправяме към град  Велико Търново.По пътя е предвидено разглеждане на  Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”:  представлява музей под открито небе, както и един от кварталите на град Габрово, който отразява българските обичаи, традиции и занаяти. Съдържа над 50 обекта, сред които водни инсталации и стари къщи със занаятчийски дюкянчета.Следва отпътуване за  град  Велико Търново - Старата българска столица. Тук ще се насладите се на живописния пейзаж на този град с хилядолетна история и неговата уникална Възрожденска архитектура.Пешеходна обиколка и разглеждане на следните  забележителности , която включва:

 Крепостта „Царевец“; Църква „Св. 40 мъченици“; Самоводска чаршия– стара търговска улица, където са работели способни занаятчии през възрожденския период, а дори и днес много от къщите и занаятчийниците са напълно възстановени; Къщата с маймунката и паметник „Майка България“ – разположени на главната улица ; Улица Гурко – отражение на възрожденския архитектурен стил;Стамболовия мост, който води към паметник „Асеневци“ и градската художествена галерия.

Вечерта предстои посещение на уникалното  светлинно шоу „Звук и светлина“,което се представя на хълма –крепост  Царевец. На него с помощта на светлинни ефекти и музика ще Ви върнем векове назад  и ще Ви представим историята с нейните войни,възходи и падения.

Нощувка във Велико Търново.

 

Ден 4 -   Арбанаси - разглеждане - Ивановски скални църкви (ЮНЕСКО) - Русе

Разглеждане на архитектурния резерват Арбанаси /4 км. от Велико Търново/.

 С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите и природните си дадености,  Арбанаси е истински рай за посетителите.Има  80 запазени къщи, от които 36 са национални паметници на културата,а някои от тях имат 300 годишна история.

Отправяме се за посещение на Ивановските скални църкви, включени в Списъка на световното културно и природно наследство през 1979г под № 45. Намират се на около 20 км. от град Русе.  Създадени през XII век, те образуват манастирски комплекс от близо 20 средновековни църкви, параклиси и килии, в които археолозите откриват повече от 300 помещения.  Запазените стенописи и надписи свидетелстват за разцвета на голяма монашеска колония през 13-14 в.,обитавана  до 17 в. Трансфер до  град Русе - един от най-красивите градове и петия по големина у нас. Някой го наричат „Малката Виена“, а други най-европейския град.

 Градът е най-голямото българско пристанище на река Дунав и един от икономическите центрове в Северна България. Централната част на града е известна с уникалната си архитектура от края на XIX-ти и началото на ХХ-ти век. В старите сгради са застъпени стиловете барок, модерн, неокласицизъм и сецесион, а фасадите са украсени с еркери, балкони, колони, пиластри, арки, скулптурни фигури, бюстове, монограми и гербове. Стилът на много от тях е повлиян от виенската архитектура. Нощувка в  Русе.

 

Ден 5  Русе - Свещарска гробница (ЮНЕСКО) - Мадарски конник (ЮНЕСКО) - Побитите камъни - Варна

След закуска  се отправяме за посещение на Свещарската гробница , разположена в  Североизточна България, на 34 км от Разград. Обявена е за паметника на ЮНЕСКО през 1986 г.

Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на ІІІ в. пр. н. е. Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Гробницата е уникален паметник на тракийското елинистичното изкуство от първата половина на 3 в пр.Хр. Гробницата в Свещари е забележителен паметник с висока художествена и историческа стойност, ярко доказателство за приноса на траките в световната културна съкровищница.


Следващият обект,  включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО е Мадарски конник . Намира се на 5 км източно от град Шумен. Единствен в Европа монументален каменен релеф от началото на 8-и век. Изсечен е на височина 23 метра върху отвесна скала на северозападния склон на Мадарското плато. Изобразява триумфална сцена на

конник, пронизал с копието си лъв,като символизира величието на българския владетел и мощта на българската държава.

Отправяме се към град Варна,като по пътя се разглежда уникалния природен феномен Побитите камъни,който няма аналог в света. Скалният феномен се простира на площ от 70 кв. км.,и представлява комплекс от каменни блокове с формата на колони, изправени върху земята, които създават илюзията, че са побити, откъдето идва и името им. Твърди се ,че местността  около "Побити камъни" е изключително силен енергиен район и това е едно от посланията на природата към нас.

Настаняване и нощувка в град  Варна.


Ден 6    Варна - Несебър - стария град (ЮНЕСКО)

Варна,наричана перлата на Българското черноморие  е най-големият град и морски курорт по българската част от бреговете на Черно море и третият по големина град в България. А пристанището на Варна е най-голямото за България. Разходка из центъра на  Варна и разглеждане на някой от забележителности й:

• Катедрала „Успение Богородично“;

• Православен храм „Св. Николай Чудотворец“;

• Аквариум Варна и музей „Черно море“;

• Делфинариум;

• Археологически музей.


Отпътуване за Несебър –стария град , включен  в Списъка на световното културно и природно наследство през 1983 г.  Разположен е на малък полуостров, свързан с брега с тесен провлак. Един от най-старите градове в Европа - основан преди повече от 3000 години като укрепен тракийски център под имато Месамбрия. Запазени са ценни културно-исторически паметници: античната крепостна стена от 5 - 4-ти в. пр. Хр.; ранновизантийски черкви от 5 - 6-и век; български черкви от 10 - 14-и век; над 60 възрожденски къщи от 18-и в., обединени в прекрасен архитектурен ансамбъл; вятърни мелници; прекрасни калдъръмени улички и площади. Разходка и свободно време.Трансфер и настаняване в град Бургас.


Ден 7  Бургас  - Пловдив - стария град

След закуска се отправяме към град Пловдив-южната столица на България. Пловдив е признат за един от най-големите културни и исторически центрове в страната. Старият Пловдив ще бъде предложен за включване в списъка на ЮНЕСКО с паметници, които са част от световното културно наследство.

 Следва пешеходна обиколка на  Пловдив - посещение на старата част на града и следните забележителности: Античния римски театър, Етнографски музей, Джумая Джамия, Къщата на Ламартин, Музей на българското Възраждане, Римски стадион и др. Разходка по главната пешеходна улица в центъра на града където ще  се насладите на духът на европейският Ренесанс.Свободно време.

Трансфер за  винарска изба Тодорофф ,която е първата бутикова изба у нас. Гурме вечеря с винена дегустация,на която ще се насладите на богато меню от кулинарни шедьоври от европейската кухня и  местни гозби, съчетани с елитните  вина от избата.Нощувка в Спа хотел Тодорофф,в с.Брестовица.
Ден 8  Боровец - Рилски манастир (ЮНЕСКО) –София

Този ден е предвидена разходка до известния зимен курорт Боровец и посещение  на  Рилския манастир,включен в листата на Юнеско през 1983 г. Боровец  е най-стария планински курорт, разположен на 1350 м надморска височина на северните склонове на  Рила планина, в самото подножие на най-високия  връх Мусала /2925 м./ Вековни борови гори,безоблачно небе,тишина на планинския простор и ароматна чаша билков чай ще Ви очароват тук.

 Рилският манастир е едно от най-важните културно-просветни и книжовни средища в българската история. Манастирът се намира в югозападна България на 117км от София, и  на 1147м над морското равнище, в труднодостъпна част на величествената планина  Рила, сред живописна природа.

 Най-големият манастирски комплекс на Балканския полуостров (извън Атон). Важен християнски, културен и просветен център. Величествен паметник на българската средновековна и възрожденска архитектура и живопис. Основан  е от българския светец Иван Рилски през 10-и в., и от неговите последователи. Съхраняват се колекция от икони от XIV до XIX в.;а стените му са  богато украсени със стенописи, отличаващи се с голяма художествена стойност и оригинални иконографски качества.Разглеждане на манастирския комплекс  и музейната експозиция към него.

Трансфер  за София.Настаняване в хотел.

 

Ден 9  Отпътуване.

В зависимост от полетното разписание ще имате възможност за разходка в центъра или шопинг в голям търговски център.Трансфер до летище София. Отпътуване.


Турът включва:

• Трансфери от и до летището;

• Транспорт с луксозен бус, като през цялото време групата е придружавана от китайско –говорящ представител от Деми Травел;

• 8 нощувки в 4/5-звездни хотели в България;

• Пълно изхранване – закуска, обяд, вечеря;

• Посещение на 8-те паметници под закрилата на ЮНЕСКО в България -Боянската църква; Казанлъшката гробница; Ивановските скални църкви; Ивановските скални църкви; Мадарски конник; Несебър –стария град; Рилският манастир

• Входни такси за музей,

• Медицинска застраховка