Турове
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print
НАЧАЛО
НАЧАЛО ЗА НАС НОВИНИ ДОКУМЕНТИ БРОШУРА КОНТАКТИ
КОНТАКТИ Хотели Трансфери Круизи Самолетни билети Галерия НАЧАЛО НАЧАЛО

КОМБИНИРАНИ ТУРОВЕ

Тур 1 - Българска душа

Тур 2 - Природен рай

Тур 3 - Парченце история с дъх на роза

Тур 4 - Розово масло, Тракийско вино и натурално кисело мляко

Тур 5 - Земята на старите занаятчии

ТЕМАТИЧНИ ТУРОВЕ

В царството на българските вина - вариант 1

В царството на българските вина - вариант 2

Фестивал на розата

Голф тур

Наследството на ЮНЕСКО в България

Турове

Хотели

Трансфери

Круизи

Самолетни билети

Галерия

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print

История

География

Традиции

Паметници под закрилата на ЮНЕСКО

ЗА БЪЛГАРИЯ Видове туризъм

Лов/Риболов

Фолклор

Голф

СПА/Балнеология

Роза

Минерални извори

Вино

Кисело мляко

Културен туризъм

Винен туризъм


Чудесата на България ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ОФЕРТИ В БЪЛГАРИЯ ОФЕРТИ В ЧУЖБИНА

Вярвате или не, йогурта е една от най-големите гордости на България.  Българският йогурт или кисело мляко е известен по целия свят с изключителния си вкус и добро качество. Кисел на вкус йогурт, това неоспоримо е най- добрият и най-здравословният продукт от всички мандрови такива, които се предлагат на потребителите днес. Вярва се, че киселото мляко съществува от повече от 4000 години. Днес, многовековната тайна на киселото мляко е разгадана. Неоспоримият му вкус и диетични качества са причината то да бъде известно по целия свят и да стане един от  символите  на България.

 Една от теориите за неговото възникване се свързва с  древните траките, а според друга  се предполага се че киселото мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”,  която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. Прекрасната  природа, буйна растителност, тучни пасища и натежали от мляко стада. Поне това се смята за сигурно, че овцата е била главното домашно животно на траките. Още Херодот е написал, че „ овчето кисело мляко е дар от траките”.

A Чингиз  хан  (1206-1227) използвал киселото мляко за храна в армията и като средство за консервиране на месото.

За първи път киселото мляко се споменава в писмен документ от VІІІ век.

Популяризирането на българското кисело мляко в останалите Европейски страни е станало след като е бил излекуван френския крал крал Франсоа І (1515 -1547), който е страдал от болест на стомаха. От Цариград е извикан еврейски лекар, който дошъл в Париж със стадо овце около 40 глави, от млякото на които подквасвал кисело мляко изключително за храна и лек на краля. За кратко време кралят бил напълно излекуван. В знак на благодарност френският крал разпространил информацията из Европа за храната, която успяла да го излекува.


 В началото на XX век в най-известния за това време институт „Пастьор“ в Париж постъпил на работа големия руски биолог Иля Мечников . Той  пръв поставя научна основа за хранителните, диетичните и лечебните свойства на киселото мляко и обръща вниманието на световната общественост към него. Той допуснал, че стареенето на човека е болест като всяка друга.. Според него, това се дължало на българското кисело мляко. Доказва, че единствената храна която може да ограничи развитието на гнилостните бактерии в червата е българското кисело мляко. С това се обяснява обстоятелството, че в България има най- голям брой столетници и то в добро здраве. Събрал сведения за 36 страни и установил, че най-много столетници има в България – четирима на 1000 души.

Но какво отличава България от другите държави, и каква е причината тази малка държава на Балканския полуостров да предлага най-вкусното кисело мляко в света? Причината се основава на една малка бактерия, често наричана Лактобациликос Булгарикус. Открита е от българския доктор Стамен Григоров през 1905 година, и е наречена по този начин в знак на признание към микробиолога. Лактобацилус булгарикус е кръстена на България — страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко. Интересно е, че в някои краища на България подквасването на прясното мляко е ставало още по начините използвани от древните траки.  Домакините са оставяли подгрято мляко да вкисне, след което с така спонтанно вкиснатото мляко подквасват друго прясно подгрято мляко и т.н. докато се получи хубаво кисело мляко. В други места в подвареното прясно мляко натапят кисел хляб, разбъркват млякото добре и го оставят на топло да се закваси.

За получаването на Българското кисело мляко се използва пастьоризирано прясно краве, овче, биволско и козе мляко или смес от краве с овче или с биволско мляко в съотношение 1:1.

В зависимост от използваната суровина българското кисело мляко бива : краве, овче, биволско или смес:

- Кравето кисело мляко е с бял цвят с леко кремав оттенък и слабо зърнеста структура. Може да бъде пълномаслено – с масленост минимум 3,6 % и частично обезмаслено – с масленост 2 и повече %.


В село Студен извор, община Трън се намира укикалния по рода си Музей на киселото мляко. Открит през   2007 г. и разказва историята на един от най-популярните символи на България - киселото мляко. Гостите  могат да научат повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества,както и  да разгледат експозицията  с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са „рукатка” - гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка, „бучката”, в която се е биело маслото .


Киселото мляко е важна част от кулинарията на всички балкански държави. Киселото мляко е съставка в рецептите за супи, салати, десерти, гарнитури и други. Известни в България напитки и ястия са айрян – напитка от кисело мляко, таратор – студена супа от кисело мляко и снежанка – млечна салата със зеленчуци.