Турове
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print
НАЧАЛО
НАЧАЛО ЗА НАС НОВИНИ ДОКУМЕНТИ БРОШУРА КОНТАКТИ
КОНТАКТИ Хотели Трансфери Круизи Самолетни билети Галерия НАЧАЛО НАЧАЛО

КОМБИНИРАНИ ТУРОВЕ

Тур 1 - Българска душа

Тур 2 - Природен рай

Тур 3 - Парченце история с дъх на роза

Тур 4 - Розово масло, Тракийско вино и натурално кисело мляко

Тур 5 - Земята на старите занаятчии

ТЕМАТИЧНИ ТУРОВЕ

В царството на българските вина - вариант 1

В царството на българските вина - вариант 2

Фестивал на розата

Голф тур

Наследството на ЮНЕСКО в България

Турове

Хотели

Трансфери

Круизи

Самолетни билети

Галерия

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print

История

География

Традиции

Паметници под закрилата на ЮНЕСКО

ЗА БЪЛГАРИЯ Видове туризъм

Лов/Риболов

Фолклор

Голф

СПА/Балнеология

Роза

Минерални извори

Вино

Кисело мляко

Културен туризъм

Винен туризъм


Чудесата на България ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ОФЕРТИ В БЪЛГАРИЯ ОФЕРТИ В ЧУЖБИНА

Една Китайска поговорка гласи , че  „След виното идва истината“

Кой е направил първото вино? - със сигурност всеки любител и ценител на виното си е задавал неведнъж този въпрос. Христовото първо чудо е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана. Древните Елини и Римляни са създали немалко легенди и митове отнасящи се за първооткриването на виното,  а древните Египтяни са ни оставили стенни рисунки и описание на вината. От Вавилонците сме наследили първите правила отнасящи се за виното, те въвеждат и  закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино. Според археолозите първите култивирани лози датират отпреди около 7 хиляди години .

Ако питате някой, с какво е най-известна България, най-вероятният отговор е виното. Отглеждането на лозя и правенето на вино по земите на България датира още от дълбока древност. Траките, които са населявали земите ни преди основаването на Българската държава са били изключително талантливи земеделци и отглеждането на лозя е било част от поминъка им. Виното е било част от ежедневието им, а също и задължителна част от всички обредни ритуали в чест на техните богове. Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността, а славяните и прабългарите са продължили силно развитата традиция при идването си на Балканския полуостров. Според Омир, най- популярното вино било ароматното и тежко вино от Маронея, град в тогавашна Тракия. Традициите оцеляват, а днес България е шестият най-голям износител на вино в света. Факт, е че през последните години качеството се повишава постоянно, засаждат се нови терени, експериментира се с нови сортове, прилагат се нови и най-съвременни техники за винификация.  Българските вина все по-често печелят престижни награди от международни винени изложения.

България има изключително подходящи условия за отглеждане на лозя, обилните валежи пролет и есен ,топлото лято и разнообразната почва са предпоставка за производството на различни вина.  Белите вина се произвеждат основно от бяло грозде, но  и от  червени сортове грозде с необагрен сок . Характерно за технологията им  е, че при тях ферментацията  протича без твърдите части на гроздето - чепки, ципи, семки. Класическите бели вина, са с наситен сламесто жълт цвят, в аромата и вкуса им  се откриват нотки на узрели и презрели плодове .

В розовите вина преобладават свежите тонове на горски ягоди и малини.

Червените вина се произвеждат само от червени сортове грозде с обагрен или необагрен сок. Цветът на червени вина варира от  виолетови и пурпурни тонове  до рубинено червен и керемиденокафяви тонове. Ароматът и  вкуса на червените вина  се отличават много  от белите.

Като категиории вина се разделят на: трапезни вина и качествени вина, произведени в определен район. Вината биват вида: тихи, шумящи и специални-Пенливи вина, Искрящи вина, Ликьорни вина, Ароматизирани вина, Благородно сладки вина.

През 1960 год. Правителствен указ официално разделя България на 5 региона.

 Дунавска равнина – Северен лозаро-винарски район. Дунавската равнина обхваща южните брегове на река Дунав и има умерено - континентален климат, с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Разпространени са сортовете Мускат Отонел, Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и други. Тук се произвеждат качествени бели сухи вина, естествено-пенливи вина по класическата технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Тракийска низина – Южен лозаро-винарски район. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар, климатът е умерено-континентален. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. Вината от типично местния сорт Мавруд се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Черноморски – Източен лозаро-винарски район. В този район се произвеждат едни от най-добрите у нас сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест в края.Тук са разположени 30 % от лозята на България. Отглеждат се сортовете Мускат Отонел, Димят, Шардоне, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, който тук дава отлично по качество грозде и други.

Долината на Струма – Югозападен лозаро-винарски район. Включва югозападните части от страната и се отличава със  специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло

Розова долина – Подбалкански лозаро-винарски район.Тук  се отглеждат основно разпространеният сорт Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон и Мерло. Произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина.