Турове
Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print
НАЧАЛО
НАЧАЛО ЗА НАС НОВИНИ ДОКУМЕНТИ БРОШУРА КОНТАКТИ
КОНТАКТИ Хотели Трансфери Круизи Самолетни билети Галерия НАЧАЛО НАЧАЛО

КОМБИНИРАНИ ТУРОВЕ

Тур 1 - Българска душа

Тур 2 - Природен рай

Тур 3 - Парченце история с дъх на роза

Тур 4 - Розово масло, Тракийско вино и натурално кисело мляко

Тур 5 - Земята на старите занаятчии

ТЕМАТИЧНИ ТУРОВЕ

В царството на българските вина - вариант 1

В царството на българските вина - вариант 2

Фестивал на розата

Голф тур

Наследството на ЮНЕСКО в България

Турове

Хотели

Трансфери

Круизи

Самолетни билети

Галерия

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google Bookmarks Share via e-mail Print

История

География

Традиции

Паметници под закрилата на ЮНЕСКО

ЗА БЪЛГАРИЯ Видове туризъм

Лов/Риболов

Фолклор

Голф

СПА/Балнеология

Роза

Минерални извори

Вино

Кисело мляко

Културен туризъм

Винен туризъм


Чудесата на България ГОРЕЩИ ОФЕРТИ ОФЕРТИ В БЪЛГАРИЯ ОФЕРТИ В ЧУЖБИНА

СПА и Балнеология


Латинската фраза "sanus pro aqua",  чийто древен смисъл е "здраве посредством вода" е придобила смисъл на "минерален извор". Според модерните разбирания " СПА " включва процедури с минерална вода, морска вода и терапевтична кал, подводни масажи, ароматерапия и др. Във време на забързано ежедневие, стрес, умора и липса на свободно време, всеки един от нас, все по-често си задава въпроса кои са истинските удовлствия от живота. Например – джакузито, ваната с мляко, масажът с мед и шоколад, терапията с вулканични камъни, успокояващата музика, пламъка на свещите, любимото етерично масло, мирисът на дървената сауна, цветята по тялото и още много други. Всички тези удоволствия и спа процедури, са най-новия метод за борба със стреса, връзка с природата и воденето на здравословен начин на живот на съвременния, модерен човек.

Парната баня, например, наричана още турска баня (хамам) ни пренася в света на Ориента. Смята се, че разпускащите и лечебни свойства на парата са били усвоявани още по времето и на древните Гърци и Римляните. Оттам тръгва и понятието „Римска баня”. Парната баня представлява топла и влажна стая, с температура до 50 градуса и влажност на въздуха 100 %. Има мек и отпускащ ефект и множество лечебни качества както за кожата, така и за дихателните пътища.

Друга  спа процедура, с подобен ефект на парната баня е  сауната. Наричана е още Финландска сауна, защото възниква във Финландия. В миналото сауните представлявали подземните къщурки на Финландците, където те поставяли загряти камъни в огнището, хвърляли върху тях вода и така създавали изкуствено гореща пара, която ги топлела през студените Скандинавски нощи. Днес сауната е помещение, облицовано с дърво, най-често от липа, трепетлика, бор или кедър, което се загрява до около 100 градуса. Подгряването на сауната става чрез електрически печки на дърва, в които се съхраняват специални вулканични камъни. Задължително , след всяка една парна баня или сауна е охлаждането, или така наречената ''ледена шокова терапия''. Днес съществуват ледени душове (наричани Шотландски контрастни душове), ведра с ледена вода за шоково поливане. Охлаждащите процедури зареждат организма с невероятен прилив на енергия и го подготвят за следващите спа процедури. Едно от най-големите изкушния в модерните спа центрове е масажът. Кожата става по-мека и еластична, подобрява се кръвообращението и се балансират енергийните системи в организма,  а и  действат положително и успокояващо на нервната система. Едни от най-популярните и предлагани такива са масажите с мед, шоколад, водорасли, или с етерични масла, както и екзотичните масажи с бамбук, плодовите масажи и терапията с горещи вулканични камъни.

Българските балнеологични курорти са съчетание на великолепен климат и изобилие на минерални води, с разнообразен химичен състав,различна минерализация, температура, газове и микроорганизми. По богатство и разнообразие на хидротермалните води и биоклиматолечение България е сред първите в Европа.

Лечебните качества на българските минерални води са били познати още в дълбока древност. Край минералните извори са съграждани балнеолечебници и цели селища : Хисар - Древна Аугуста, Кюстендил - Пауталия,  Акве Калиде (по-късно Термополис, днес Бургаски минерални бани), Сапарева баня - Германея, Сливенски бани - Танзос, София - Улпия Сердика. В страната има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 л/сек,като  преобладават находищата с температура от 37 до 50 градуса. В Северна България се срещат по-често  студените, а в Южна България - топлите и горещите (хипертермалните)  води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (101,4 градуса - пренагрята вода). Страната е известна с висококвалифицирания си персонал, отличните възможности за настаняване и разнообразните програми и услуги, включващи: масажи, вани с минерална вода, перлени вани, рефлексотерапия, традиционна иглотерапия, лечебна физкултура, акупунктура, лазертерапия, акупресура, лечение с парафин, апитерапия, фитотерапия, калолечение, ароматерапия, антистресови програми, диетични програми и програми за отслабване, балнеокозметика, сауна, солариум, фитнес, медицинска козметика и др. Спа туризма и Балнеологията днес са едно от лицата на туризма в България.


Aлбена-крайморски курорт, разположен в Североизточна България, известен с дългата си плажна ивица, фин златист пясък и чисто море.  Далеч от промишлено замърсяване, с чист въздух и зелени хълмове наоколо.Минералната вода е хипотермална, характеризира се като хидрокарбонатна, съдържа хидросулфит и въглероден  диоксид. В село Казашко /на около 6  км. от Варна/ е разположено калонаходище, чиято лечебна кал се прилага при профилактика и  лечение на различни заболявания.

Поморие-освен прочут морски курорт в България, е и чудесно място за провеждане на балнеолечение и Спа.Тук е  единственото по рода си в България Поморийско езеро, известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Наличието на лечебната кал в Поморие позволява повече от успешно да се развива балнеолечението и с времето градчето се е превърнало в един от най-добрите рехабилитационни центрове у нас. Чрез калолечението се подобряват значително обменните процеси в организма, а нивото на холестерола се нормализира. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механични фактори на лечебната кал. Поморийска кал - черен слой- тинесто-сулфидна, с висока минерализация и наситена със соли. Наситена е с микроелементи, ензими, хормони и други биологично активни вещества. Оказва коригиращо и лечебно въздействие. Калта има мирис на сероводород и алкална реакция. В нея има много сяра, йод, мед, стронций, аминокиселини, ферменти, естрогени, витамини. Радиоактивността й е много ниска. Поморийската луга е вторичен материал от процеса на добиване на морска сол. Прилага се във вид на топли компреси. Това е гъста остатъчната течност, изтекла от солените хълмчета, в които кристализира солта от водите на езерото. Течността е с висока плътност, бледожълт до кафяв цвят, със солено горчив вкус и специфичен мирис.


Банско –известен планински  курорт, разположен в подножието на Пирин планина, който предлага атрактивни условия за отдих и туризъм през четирите сезона. Днес Банско е град –музей, в който съжителстват старото и новото, град запазил равновесието между екология, флора, фауна и национален колорит. Най-близките минерални извори до Банско /6 км  /  са в село Добринище-един от най-известните балнеолечебни курорти в Пирин планина. Бликат  17 минерални извори , чийто води се прилагат при лечение на различни  заболявания на дихателната и нервната система.
Велинград-СПА столицата на Балканите!

Разположен в Западните Родопи със средна надморска височина -760 м, с кратко и прохладно лято, дълга и продължителна зима, с най-безоблачните дни през годината. Със свойте над 80 на брой минерални извори  Велинград е един от най-известните балнеологични курорти. Множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели посрещат десетки туристи. Това е градът с най-голям ресурс на минералните води в страната 143 л/секунда.

В града и околността има 3 находища на минерални води с различна физикохимична характеристика. Минералната вода от находище Чепино е хипертермална с температура 48 гр., характеризира се като хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева. Минералната вода от находище Лъджене  е гореща с температура 60 градуса. Минералната вода от находище Каменица е гореща с температура 90 градуса. Минералните води са подходящи за питейно,инхалационно и външно балнеолечение. Велинградските минерални  води са предпочитани за профилактика и лечение на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, заболявания на дихателнита система, болести на стомашно-чревния тракт.


Девин - разположен в сърцето на Средните Родопи, със средна надморска височина от 685 м., градът е известен с чистия си планински въздух, мек климат и топли минерални  води. Преданието разказва, че небето над  Девин е най-синьо, звездите са най-ярки, а въздухът е зареден с положителна енергия, която дава сили и здраве. Минералната вода от находище Девин е хипертермална , с температура  42   градуса, хидрокарбонатна, натриева, флуорна , радонова, подходяща за питейно и външно балнеолечение.  Минералната вода от находището при село Беден е гореща с температура  76 градуса, също  подходяща за питейно, инхалационно и  външно балнеолечение.  Девинските  минерални  води са предпочитани за профилактика и лечение на опорно-двигателния апарат,периферната нервна система, заболявания на дихателнита система, болести на стомашно-чревния тракт, кожни заболявания и др.


Кюстендил – намира се  на надморска височина от 527 м, в югозападната част на страната, в подножието на планината Осогово. Хилядолетната история на града е тясно свързана с целебните му минерални води . Древните римляни оценили това безценно  богатство и построили тук най-големия Асклепион на Балканите с площ от 3,600 кв.м. -място за лечение, отдих и развлечение на уморените войници. Климатът е мек със средиземноморско влияние, а разположеното в близост до града най-голямо находище на торфена кал допълва естествените лечебни фактори на курорта. Горещата минерална вода,  която блика от земните недра е бистра, чиста, с приятен вкус  и с лек мирис на водореден сулфид. Кюстендилските   минерални  води са предпочитани за профилактика и лечение на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания, периферната нервна система, заболявания на дихателната система, болести на стомашно-чревния тракт, кожни заболявания и др.


Сандански – разположен сред благоприятните релефни и климатични фактори, в югозападната част на България, в  района на средното течение на р. Струма .Тук се усеща и благотворното влияние на средиземноморския климат. Сандански отдавна си е заслужил славата на най-добрата естествена лечебница за бронхиална астма в Европа, както и за хронични ставни и бъбречни заболявания. Водата притежава уникален химичен състав, без цвят и мирис и е с отлични вкусови и лечебни свойства. Днес в курорта има големи 6 минерални извора, а множеството термални извори са разпределени в две термални зони. В района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С). Селището около минералните извори е възникнало през 2 в. пр.н.е.  В края на 6 век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители, които изцерявали всякакви болести по хората и животните само с помощта на вярата.

Градът е предпочитан курорт целогодишно и любима дестинация на много българи и чужеденци.


Хисаря- намира се  в Южна България, под южните склонове на Средна гора, на 360 м н.в. Хисаря има богата хилядолетна история. Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.Хр. Града е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води.

На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С. Този факт е уникален не само за България, но и за света. Всички води са с ниска минерализация, хидрокарбонатно-сулфатно-натриеви, с висока алкална реакция с ниска твърдост, бистри, безцветни и с приятни питейно-вкусови качества.  Лечебните свойства на хисарските минерални води са безбройни. Много добри резултати се постигат при лечение на нефрологични, урологични, гастроентерологични и чернодробни заболявания, както и такива на опорно-двигателния апарат.  Благоприятно се повлияват пациенти със заболявания на храносмилателната система, хронични гастрити, язва на стомаха, жлъчно-каменна болест, захарна болест, хроничен хепатит, хроничен панкреатит и множество други. Първото организирано балнеолечение в България е започнало именно в Хисаря. В днешно време Хисаря предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, с многобройни хотели от различна категория, балнеосанаториуми и специализирани лечебни заведения.